Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Στις διανοητικές δυσλειτουργίες οφείλονται κατά πολύ οι ασθένειες και οι πρόωροι θάνατοι και είναι αυτές που αποτελούν το 13% ασθενειών παγκοσμίως. Με τη παγκόσμια οικονομική ύφεση – και τα συναφή μέτρα λιτότητας- οι κίνδυνοι για κακή ψυχική υγεία αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.
Εκατομμύρια άνθρωποι της γης που υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις δεν έχουν καμία πρόσβαση σε ψυχιατρικές υπηρεσίες. Το 2/3 των ψυχικά πασχόντων στην γη δεν έχουν καμία δυνατότητα θεραπείας οποιασδήποτε μορφής.
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση λοιπόν, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον και τη γενικευμένη ανασφάλεια, αυξάνει δραματικά τους δείκτες κατάθλιψης και στον ελληνικό πληθυσμό και παράλληλα απειλεί τη σωματική του υγεία, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.
H οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται ότι η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για την ψυχική υγεία, που διεξήχθη πρόσφατα σε 17 χώρες, περίπου 1 στα 20 άτομα ανέφερε ότι είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο.
Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία, επισημαίνουν οι ειδικοί. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές εξαιτίας των αυτοκτονιών, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 3.000 θανάτους σε καθημερινή βάση. Και να φανταστεί κανείς ότι η κατάθλιψη είναι μία μόνο από τις ψυχικές διαταραχές.
Σε αντίθετη τροχιά με όλα τα παραπάνω η είδηση που αποτυπώνει όχι μόνο τον οδυνηρό φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιπέσει η χώρα, αλλά και μέρος των βαθύτερων αιτίων που μας έφεραν ώς εδώ. Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση των ψυχικών διαταραχών, αλλά ταυτόχρονα και σε περιστολή της παρεχόμενης βοήθειας προς τους ψυχικώς πάσχοντες, το κράτος αδυνατεί να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τον τομέα της ψυχικής υγείας. Όπως είχε αποκαλύψει ο επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενταξης κ. Λ. Αντορ, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 το Ευρωπαϊκό
Ταμείο, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, παρέχει υποστήριξη για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμεύσει συνολικά 241.186.513 ευρώ για τον σκοπό αυτόν, εκ των οποίων το 85% χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το υπόλοιπο προέρχεται από εθνικές πηγές. Ως τα μέσα του Απριλίου του προηγούμενου έτους, ωστόσο, είχε απορροφηθεί μόνο το 3,3% της συνολικής χρηματοδότησης!